28 Kasım 2012 Çarşamba

İran'ın En Etkili 20 İsmi



Ayetullah Ali Hamaney - Dini Lider
Sözlerine değil, yaptıklarına dikket edin. İran'ın en kutsal adamı olarak görevi devralmadan önce bir pragmatist olarak ün yaptığından, iki rolünü bilikte yürütmeye çalışıyor. Bir yandan radikal nutuklar atıyor, öte yandan girdiği her tartışmada popüler tarafta yer alıyor..

Mahmud Ahmedinejad - Cumhurbaşkanı
İran'ın ikinci en güçlü adamı. Seçimlerde tekrar kazanması neredeyse kesin. Dini lider, onun yetkilerini hükümsüz kılma gücüne sahip. Ama Ahmedinejad ile karşı karşıya gelmekten kaçınıyor ve özellikle nükleer silah müzakerelerindeki performansından hoşnut olduğu söyleniyor.

Ayetullah Ali Ekber Rafsancani - Akıl Hocası
Eski cumhurbaşkanı, İran Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi başkanı. İşi İran parlementosu ve Muhafızlar Konseyi arasındaki tartışmaları çözmek. Humeyni'nin güvendiklerinden biri olarak rejimin bodrumundaki tüm iskeletlerden haberdar.

Muhammed Hatemi - Eski Cumhurbaşkanı
18 yıllık muhafazakar yönetimin ardından İranlılar, reformcuların 1997'deki acıklı zaferiyle sersemlemişti. Sonrasında yüksek vaatleri tutmasa da pek çok genç onu değişimin en güçlü umudu olarak görüyor. Bu yıl seçim yarışına girmemesi, gençlerin zoruna gitti.

Ayetullah Ahmed Cenneti - Anayasa Koruyucular Konseyi Cenneti
İslami devrimin muhafızlar konseyi tüm yasa taslaklarını kontrol eden ve kimin meclis ve başkanlık seçimlerine girip giremeyeceğine karar veren altı din adamı ve altı avukattan oluşan bir heyet. Konseyin 83 yaşındaki sekreteri, sıkı bir Ahmedinejad destekçisi.

Seyid Cevad Şahristani - Sistani'nin Temsilcisi
İran'da 30 yıllık politik İslam'a rağmen pek çok Şii, Irak'ta yaşayan büyük Ayetullah Ali El Sistani'yi dini liderleri olarak görüyor. Azimle apolitikliğini koruyan Şahristani, Sistani'nin hem damadı hem de İslami Cumhuriyet'teki temsilcisi.

Said Murtazavi - Tahran Başsavcısı
Düzinelerce gazeteci kapatan, gazeteci ve eylemcilere uzun hapis cezaları veren kişi. İnsan hakları örgütleri onu, sert sorgulama metodları kullanmakla suçluyor. Yakın zamanda, Gazze'de İsraillilerin işlediği suçlamaları incelemeleri için bie grup avukat atadı.

Ayetullah Mahmud Haşemi Şahrudi - Hakimler Heyeti Başkanı
Irak doğumlu. 1979'da ülkeden kaçmadan önce Saddam diktatörlüğüne karşı çıkan liderlerden biriydi. 1999'da Hamaney onu en yetkili yargıç seçtiğinden beri mahkeme reformlarında önemli ilerlemeler kaydetti. Ancak hala pek çok yargıç, onun yargı yetkisinin dışında kalıyor.

Mucteba Semere Haşemi - Kampanya Yöneticisi
Ahmedinejad'la çocukluk arkadaşı ve onun politik yükselişinin mimarı olan Samari'ye İran'ın Karl Rove'si deniyor. Kendini Ahmedinejad'ın tekrar seçilmesi kampanyasına tamamen adayabilmek için, yakın zamanda cumhurbaşkanlığındaki danışmanlık görevinden ayrıldı.

Mir Hüseyin Musavi - Eski Başbakan
Hakkında çok şey bilinmeyen bu sürpriz cumhurbaşkanı adayı herkes için muamma. Yaşlılar onu başbakan ve 1990'da Humeyni'nin yakın müttefiki olarak tanıyor. Ancak o son 20 yılını bina tasarımıyla geçirdi. Şimdilerde de genç seçmene kendini reformcu olarak tanıtarak destek bekliyor.

Ali Lacriani - Meclis Başkanı
Yasama meclisinin pragmatik lideri ve İran'ın nükleer konulardaki resmi müzakerecisi. Hamaney'e yakın duruyor. Ahmedinejad, Lacriani'yi 2005 cumhurbaşkanlığı yarışında yendi ve o zamandan beri ikisi arasındaki çekişme, kamuya açık bir gösteriye dönüştü.

General Muhammed Ali Caferi - Devrim Muhafızları Komutanı
Irak Savaşı sırasında gerilla yöntemlerinde uzmanlaştı. Pozisyonunu genç birlikler arasındaki popülaritesine ve olası Amerikan ve İsrail tehdidine karşı güncel eylem planlarına borçlu olduğu söyleniyor.

Muhammed Bagır Galibaf - Tahran Belediye Başkanı
Eski bir Devrim Muhafızları Komutanı ve Güvenlik Şefi. 2005'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız olunca Ahmedinejad'ın eski görevine geldi. Yandaşları onu Ahmedinejad'ın dağınıklığını topladığı için överken, 2013'te aynı şeyi İran için yapacağını umuyor.

Ayetullah Abbas Vaiz-Tabasi Kutsal Mülk'ün Yöneticisi
Ülkesinin muhtemelen tek başına en zengin kurumunun, yüzlerce şirketin, madenin, çiftliklerin sahibi olan Kutsal İmam Rıza Vakfı'nın idaresi onun ellerinde. Her yıl milyonlar, İran'daki Şii imamın türbesini ziyaret ediyor.

Ayetullah Muhammed Taki Mezbah Yazdi - Radikal Alim
İmam Humeyni Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nün tepeden inme yöneticisi olan bu alim, Kum'daki İslam öğretilerinin en sert çizgideki ve en sert yorumlayıcılarından. Öğrencileri, şehrin en zeki ve en politikleri sayılıyor.

Muhsin Rızai - Hamaney'in Danışmanı
Devrim Muhafızları'nın eski komutanı ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri. Dini Lider'in sadık danışmanı. Sofu bir gelenekçi fakat Cumhurbaşkanı'ndan daha pragmatist bir kişi. 12 Haziran'daki seçimlerde Ahmedinejad'ı yerinden etme peşinde.

Hüseyin Şeriatmadari - Gazete Editörü
Hamaney'in İran muhafazakar günlük gazetesi Kayhan'daki üst düzey adamı. Editör yazıları, özel haberleri ve (haz etmediği kamu figürlerinin karanlık yönlerini anlattığı) 'Saklı taraf' yazıları, istihbarat raporu ve ABD'nin Fox haber kanalının İran versiyonu arası bir şey.

BBC İran Servisi - Yasadışı Televizyon Ağı
Çanak anten yasağına rağmen, İranlılar güvenebilecekleri haberleri duymak istiyor, devlet televizyonunu değil. Bazılarına göre Amerika'nın Sesi radyosu, fazlasıyla Washington yanlısı. 2009'un başından beri pek çok insan BBC ve Farnaz Gazizade gibi sunuculara yönlendi.

Adel Ferdosipour - Spor Programı Sunucusu
Ülkenin en popüler televizyon sunucusu. Geçenlerde haftalık programında kendilerini eleştirdiği için kızan spor yöneticileri onu işinden etmeye çalıştı. Telefon mesajı yollayan üç milyondan fazla hayranı, programın yayından kaldırılmasını engelledi.

Mehran Modiri - Toplumsal Hicivci
20 yıldır mücadele alanlarını kendi seçiyor, bugün onun komedi programları kanal yönetiminin önüne geçemeyeceği kadar çok izleyiciye sahip ve İran'ın günlük yaşamını belirliyor. Reform yanlısı politikacılar onun kadar takdir görmek için kıvranıyor, o ise işini yapmaya devam ediyor..

Newsweek Türkiye, 2009



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder