28 Ağustos 2013 Çarşamba

Dünyanın en esrarlı karargahı: Karlhorst

Carrefour, Fransa.



Berlin'in merkezinde bulunan Potsdamer Platz'ın on beş kilometre güneyinde, bir "autostrad" yolu vardır. Bu yolda, omuzunda doldurulmuş mitralyözler taşıyan kızıl ordu askerleri  bulunmaktadır; bunlar yanlışlıkla oraya sapabilecekleri durdurmak için her an tetikte beklemektedirler. Bu yolun üstünde duran bir bina Berlin'deki Rus karargahı Karlhorst'tur.

Rus askeri valisinin imzasını taşımayan hiç bir müsaade ile dünyanın en esrarengiz umumi karargahı ünvanını taşıyan Karlhorst'a girmek mümkün değildir. Karlhorst'un kapısı yalnız yüksek rütbeli kızıl ordu subayları ve Alman Komünist Partisi şefleri için açıktır. Bu kapalı kale hakkında, garp dünyasına gelebilen haberler ancak kulaktan kulağa işitilen rivayetlerdir.

Rus umumi karargahı Karlhorst'ta tam bir tasviye yapıldığı söyleniyor. NKDV kuvvetlerinin bir baskın yaparak birçok rütbeli kızıl ordu subayını ortadan kaybettikleri söyleniyor. Bütün bu rivayetlerde biraz mübalağa da olabilir. Bu gibi rivayetleri yaymada NKDV kuvvetlerinin hiçbir çıkarının bulunmadığını da bilmek gerekir.

Şurası bir gerçek ki, aylardır Karlhorst çevresinde günden güne artan bir asabiyet hissediliyordu. Kızıl ordunun yüksek rütbeli subayları arasında bir intihar salgını hüküm sürmektedir.

Kendini ilk öldüren, General Godenko oldu. Ondan sonra, Miçef oda kapısının çerçevesinde asılı olarak bulundu. Sovyet genel kurmayı bu intiharlara sebep olarak beyin kansızlığını gösterdi.

Daha mühim bir hadise de, Karlhorst'a mensup bulunan subayların, karargahtan kaçışlarıdır. Bu olaylar da, karargahta tam bir yenilenme ihtiyacı doğurmuştur.

Yüksek rütbeli subaylardan öğrendiğime göre, bu kaçışların sebebi batı devletleri ile yapılan temaslardan ötürü gerçekleşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder