1 Eylül 2013 Pazar

Tesviye Dergisi: Mesut Yılmaz'ın Mason Olduğu İddialarına MasonlardanYanıt


Para ile satılmayan masonik Tesviye Dergisi'nin yönetim kadrosu, 


Önyazı,

Sevgili Kardeşlerim, 
Bu. Üs. En Müh. Can Arpaç K. 16 Ocak günü Milliyet Gazetesinde yayımlanan bir bildiriyi kaleme almisti. Konu, kendisine Mason dendiği için mahkemeye müracaat ederek hakaret davasi açan bir siyasetçimizle ilgiliydi. Birine "Mason" denmesi, değil hakaret, ancak iltifat olarak kabul edilebilirdi. 
Bildirinin yayîmlanmasından sonra geleneksel olarak Mason karşıtı olarak bilinen gazeteler de dahil olmak üzere, birçok gazetede, haber olarak veya köşe yazarlanmn sütunlannda ilginç yazılar çıktî. Biz de bunları 21 ve 22 sayılı TESVÎYE dergilerimizde yayınladık. 
Büyük Üstadımızın bildirisi ile onu izleyen başındaki yansnnalan 
TESVİYE'nin bu Özel Sayısında topladık. İnanıyoruz ki, böylece, haricilere ve Mason adaylarına rahatça verebileceğimiz ve güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek bir doküman oîuşturulmuş oldu. 
Kardeşçe sevgi ve saygılarımla.
Celil LAYIKTEZ


16.01.1996 Milliyet Gazetesinde yayımlanan ilanın tam metni 

Ülkemizde zaman zaman Masonluğa karşı dile getirilen asla hak etmediğimiz görüş ve düşünceler, gerçeklerden çok uzak hatta karalamalar şeklinde olduğu halde, her insanın düşüncelerini özgürce söyleyebilmesi gerektiğine içtentikle inandığımız için, anında cevaplamak ve polemiklere girmek yerine, konuyu büyük çoğunluğunun sağ duyu sahibi olduğuna inandığımız vatandaşlarımızın
değerlendirmesine bırakmak, özenle uygulamaya çalıştığımız geleneksel bir davranıştır. Bu arada değerli Basın ve Yayın kuruluşlarımızın Masonluk konuşuna objektif olarak yaklaşımları ve soruları da, yeri geldikçe içtenlikle değerlendirilip, doğru olarak cevaplandırılmıştır.

Ancak son günlerde bazı çevreler, Masonluk hakkında her türlü hatalı görüş ve söylentilerin smırlannı da açarak bir siyasi parti baçkanınm Mason olduğu iddiasından yola çıkıp, konuyu bir Masonluk suçlaması biçiminde ve adeta bir hakaret gibi ele almışlardır. Bu nedenle kuruluşundan bu yana geçen üçyüz yıl boyunca siyasetle uğraşmayan ve insanların dinî inançlarına saygı duyan Masonluğun ne olup, olmadığını bir kez daha anlatmak gereği duyulmuştur. 
Büyük Locamızın bu davranışı, şu veya bu kişinin üyemiz olup olmamasi açisindan değil Masonluk yolunda olmanın bir suçlama veya hakaret sayılmayacağı açısından önemlidir.

Not: Milli Gazete'de yayınlanan ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın Mason olduğunu iddia eden haber aşağıdadır


Ve o ilan,

l. MASONLUĞUN AMACI VE GİZLİLİK KONUSU

Masonluğun amacı, bütün insanlar arasinda dostluk ve sevgi bağlannm 
güçlenmesi, insan kişiliğinin yüceltilmesi, insanlığın özgürlük ve barış içinde gelişmesidir. Bu nedenle Masonluk utanılacak birşey değil, onur duyulacakbİr yaşam biçimidir. Çünkü Masonluk, içimizdeki erdemlerin ve insaniyetin dışarıdan görülür hale gelmesidir. Ama bütün kusurlarımızdan arınmak, ne yazık ki olanaksızdır. Kendini Bilen hiç kimse "Ben kusursuz tam ve mükemmel bir insanım" diyemeyeceği için; Masonluğa gönül verenler de "Ben Masonum" dememeye ve başkalarının Masonluğu hakkında konuşmamaya özen gösterirler. Bu davranışta bir gizlilik, bir korku değil; bir kendini bilme, bir alçak gönüllülük saklıdır. Kaldi ki Türk Masonluğu gizli bir demek değildir. Ülkemizin dernekler yasasına göre kurulmuştur. Lokallerimizin adresleri bellidir. Kapılarımızda adımız yazdıdır. Bütün kayıtlarımız Devletimizin denetimine açıktır.

2. DIŞA BAĞIMLILIK İDDİASI

Türk Masonluğu, görevlileri üyelerimiz tarafindan iki yılda bir seçilen Büyük Locamız tarafından ülkemizin yasaları doğrultusunda yönetilir, Diğer ülkelerdeki Masonik kuruluşlarla idari veya parasal açıdan hiç bir bağlantısı yoktur. 
İlişkilerimiz aynı insanlık gayesine yönelenlerin birbirlerini tanımaları düzeyindedir.

3. DİN VE POLİTİKA 

Evrenin Ulu Yaradanı dediğimiz Yüce Allah'a inanmayanlar aramıza giremezler. Kardeşlerimiz dini inançlarında ve ibadetlerinde serbesttirler. 
Toplantımıza Kutsal kitaplar açılarak başlanır. 
Dinler tartışma konuşu yapılamaz. 
Masonluk politik bir kuruluş da değildir. Demokrasinin benimsendiği ülkelerde Masonluk çok saygın bir kuruluştur. 
Masonluk adı altında hiç bir politik veya toplumsal eyleme katılınamaz. Kardeşlerimiz diledikleri partilere girebilirler, görev alabilirler ancak lokallerimizde politik tartışmalar yapılamaz. 
Politik görüşleri ne olursa olsun, her Türk Masonu Atatürk ilkelerini korumakla. Laik Cumhuriyetimizin yasalarina uymakla, vatanımıza sadakatle ve ülkemizin yararları için çalışmakla yükümlüdür.

4. MASONİK SIR VE DAYANIŞMA 

Masonik sırlar, eski duvarcı ustalarının yapı sanatına dönük bilgileri idi. Bugünün teknolojisinde, yapı sanatı sır olmaktan çıkmıştır. Ancak ilkelerini efsaneler ve semboller aracılığı ile anlatmaya çalışan Masonlukta; insan hayatinda sıkı ağızlılığın önemini vurgulamak ve kurucularımız dediğimiz duvarcı ustalarının anısını yaşatmak için bazı kelime ve işaretlerden oluşan sembolik bir sır kavramı vardır.
Masonik dayanışma ise, öğrenim çağında aynı okuldan askerlikte aynı devreden sporda aynı kulüpte olan insanlar arasındaki dayanışmadan farksızdır.

5. SİYONİZM YAKIŞTIRMASI 

Masonluk politikayla uğraşmadığı gibi, ne Siyonizmle ne de herhangi bir siyasi akımla ilgisi yoktur. Kaldı ki, Yahudi olmayanları bünyesine almayan Siyonizm, 1897'de Filistin'de düzenlediği kongre ile dünyanın dikkatini çekmiş, 
1948'de İsrail devletinin kuruluşu ile hedefine ulaşmıştır. 
Masonluğun kökleri ise 900-1000 yıllarından bu yana yapı san'atı ile uğraşan duvarcı ustalanna kadar uzanmaktadır. İlkeleri de Siyonizmin sesini duyurmasından çok önce, 1717'de kaleme alınmıştır. Görüleceği gibi zaman tünel'i içinde 
bile Siyonizmle Masonluk yan yana değildir.

6. TOPLUMA NE KATKINIZ VAR? SUALİ 

Masonlar ağırlıklı olarak eğitim alaninda topluma katkıda bulunmaya çalışırlar. Kardeşlerimizin veya Localarımızın okuttuğu bir çok öğrenci ve yaptırdıkları okullar vardır. Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Veremle Savaş, Yeşilay, Cüzzamla Savaş, Kanserle Savaş, Kalp Vakfı, Sev Vakfı, insanlık Vakfı, Ankara 
Trafik Hastanesi gibi kamu yararına çalışan kuruluşların temelinde halen yönetiçileri arasında da kardeşlerimiz veya eşlerimiz bulunmaktadır. Ve bu hizmetler yapilirken sağ elin verdiğini sol elin bilmemesine özen gösterilir. Büyük Locamız da olanakları ölçüsünde maddi durumu bozuk ama erdemli ve başarılı gençlere karşılıksız üniversite bursu vermekte; doğal felaketlere, sağlık hizmetlerme, Milli Savunmamiza dönük Vakıflara, şehit ailelerine, soykırımına ugrayanlara yardım elini uzatmaya ve yurdumuzu ağaçlandırma kampanyalarına katılmaya çalışmaktadır. Ancak bizim için en önemlisi Masonik ilkelerin doğrultusunda her gün biraz daha iyi insan olma çabamızın karanlıkta kalan insanlar için bir ışık olabileceği umududur.

7. HUKUK VE AHLAK KURALLARİNA TERS DÜŞEN KİŞİLER MASON OLABİLİR MI? 

Temel prensiplerimiz uyarınca. Hür Masonluk ahlak sağlamlılığını şart koşar. Arasina alacağı kişiler için bu niteliği en başta gelen ilke olarak kabul eder. Erdemli olmayan kimselerin aramıza girmemelerine özen gösterilir. 
Bütün dikkatimize rağmen sızmalar olursa, bunlann Türk adaleti karşısında
yüz kızartıcı suçlardan mahkumiyetlerinin kesinleşmesi halinde tüzüklerimiz uyarınca derhal kayıtları silinir.

8. TARÎH BOYUNCA MASONLUĞU KÖTÜLEMEYE 
ÇALIŞANLAR KİMLERDİR? 

Masonluğa gönül verenler dünyanın her tarafında barışın, özgürlüğün, insan haklarinin, demokrasinin ve laik düzenin savunucusu oldukları için; bu kavramların karsisinda yer alan diktatörler, naziler, faşistler ve komünistler ve her 
inançtan bağnaz dinciler ve inançsızlar Hür Masonluğa karşı daima cephe almışlardır. 

9. ASILSIZ SUÇLAMALAR KARSİSİNDA HUKUKİ DURUMUMUZ 

Laik Cumhuriyetimizin Dernekler Kanunu'na göre kurulmuş ve üyeleri saygin kimilerden oluşan Mason Derneğimiz ve Masonluk hakkında, Türk kamu oyunda yanlış ve kötü bir imaj yaratmaya çalışan gerçek ve tüzel kişiler hakkında yasal haklarımız olduğunu çok iyi bilmemize rağmen, görüşleri farklı da olsa insanlann kardeşçe yaşamaları gerektiğine inandığımız için şimdilik hukuki yollara başvurmuyoruz.

10. SON SÖZ VE ÜNLÜ TÜRK MASONLARINDAN BÎR KAÇI 

Masonluğu bir suç gibi göstermeye ve kötülemeye çalışanlan yakın geçmişimize bakmaya davet ediyoruz. Büyük Devlet adamlarımız Keçecizade Fuat Paşa. Ali Paşa, Mithat Paşa, Ahmet Vefik Paşa Sadrazam Kardeşlerimizin, Plevne 
Kahramanı Gazi Osman Paşa Kardeşimizin, Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kurucusu Tıp Profesörü Beşim Ömer Paşa Kardeşimizin; ünlü şair ve yazarlarımızdan Namık Kemal, Ziya Paşa, Sinasi, Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp ve Ömer 
Rıza Doğrul Kardeşlerimiz; değerli Şeyhülislam Hayri Efendi ve Musa Kazım Efendi Kardeşlerimizin ülkemize, insanlığa ve Masonluğa hizmet etmiş, şerefli ve seçkin kardeşlerimizden bir kaçı olmaları karsisinda Masonluk suç mudur? 
Fazilet midir? kararini vermeleri için onları vicdanları ile başbaşa bırakıyoruz. 
Ve son olarak, bugün aramızda bulunan pek çok kardeşimizi, bizden sonraki kuşakların ülkemize ve insanlığa hizmet etmiş kişiler arasmda sevgiyle, saygıyla anacaklarını söylemek istiyoruz.

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği

1 yorum:

  1. ''BİR ÖNYARGIYI ORTADAN KALDIRMAK ATOMU PARÇALAMAKTAN DAHA ZORDUR'' Albert Einstein

    YanıtlaSil