1 Eylül 2013 Pazar

Sigarayı bırakmak: Nikotin nasıl bağımlılık yapıyor?

Yalnızca ülkemizde değil, dünyanın 
hemen her ülkesinde sigara içme alışkanlığı olan kişilerin sayisi 
yüksek, öte yandan, sigaranın sağlığa zararlı özellikleri beynimize 
kazınmış durumda; birçok kanser türü, kalp-damar hastalıkları, göz hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, üreme sistemindeki aksaklıklar.. Bunların hepsi için sigaranın ne kadar risk arttırıcı olduğunu biliyoruz. Biliyoruz ama, sağlık çalışanlannın ve uzmanların onca uyansına karsın, sigara çoğumuzun dinden yine de düşmüyor. Hatta son 20 yılda sigara tüketiminin yüzde 80 artmış olduğu söyleniyor. Asıl vahimi, her türlü önlem ve engellemeye nispet 
yaparcasına, özellikle 13 - 15 yaş 
arası gençlerde sigara bağımlılığının katlanarak artıyor oluşu. Peki bu mereti bırakmanın yolu yok mu?

Var. Öncelikle motivasyon. 
Belki kulağa klişe bir söylem gibi 
geliyor, ama sigarayı bırakmaya zaten niyetlenmiş kişiler bile 
doktorlarnın kendilerini bu yönde 
ikna etmelerini bekliyorlar. Yapılan araştirmalara göre, kişinin özellikle 
bir doktor ya da uzman tarafindan "sigarayı bırakma tavsiyesi" almasi ve bu konuda motive edilmesi gerçekten çok önemli. Doktorlardan beklenen bir diğer şey ilaç tedavisi konusunda cesaret vermeleri.

Sigara bıraktirmaya yönelik 
ilaç tedavileri birkaç farklı şekilde olabiliyor. Bunların büyük bir kısmı, vücuda belirli oranda nikotin sağlamak için sigaranın yerine başka şeylerin kullanilmasi mantığıyla işliyor. Nikotin bantları, nikotin sakızları, dilalti tabletler ve pasriller ile burun ya da ağız spreyleri bu tip tedavi araçlanna örnekler. Topluca 'nikotin replasman tedavileri' olarak anılan bu yöntemlerin iki önemli sorunu var: Başarı oranları çok yüksek değil ve yan etkileri çok.

Sigarayı bırakmak için 7 neden


Türkiye'de sigara gerçeği: 


Peki ya nikotin nasıl bağımlılık yapıyor?

Nikotin nasıl bağımlılık yapıyor? 
Sigara ile alınan nikotin, akciğerlerden hızla emiliyor ve saniyeler içinde beyne ulaşıyor. Beyinde çok sayıda nikotin almacı (reseptörü) var. Bağımlılığın sorumlulan da işte bu almaçlar. Nikotin bunlara bağlandığında. beyin hızla ve bol miktarda dopamin salgılıyor. Dopamin, keyif ve tatmin duygusu veren bir madde; ama kısa süreli. Sorun da zaten bu noktada başlıyor ve vücut bir süre sonra aynı hissi yeniden yaşamak istiyor: ve bir sigara daha! Bir süre sonra, kişi nikotin almadığı zaman şiddetli bir nikotin arzusu duymaya ve yoksunluk belirtileri göstermeye başlıyor. Bu aşamada artık bağımlılık başlamış oluvor ve huzursuzluk, sinirlilik, başdönmesi, konsantrasyon eksikliği gibi yoksunluk belirtilerinin olmaması için kişi düzenli aralıklarla sigara içiyor.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder